| J. K. Rowling | |
|
|
Author | Message |
---|
IlaE Charmed Calling
Broj poruka : 2855 Godina : 34 Localisation : Sremski Karlovci, Srbija Reputation : 3 Points : 520 Datum upisa : 2007-05-05
| Subject: J. K. Rowling Fri Jun 29, 2007 12:07 pm | |
| Džoan Ketlin Rouling ( Joanne Kathleen Rowling rođena pored Bristola, Engleska, 31. jul 1965.), takođe poznata kao Dž. K. Rouling ili Džoan K. Rouling, je engleska književnica. Britanska autorka, stvarateljka popularne i od kritičara prihvaćene serije o Hariju Poteru koja govori o mladom čarobnjaku kroz njegovo školovanje. Nakon diplome na University of Exeter 1986. godine počinje raditi za Amnesty International u Londonu, gde započinje pisati Hari Poterove avanture. U ranim 90-ima putuje u Portugaliju gde poučava engleski jezik za strance, ali nakon kratkog braka i rođenja kćeri vraća se u Englesku i nastanjuje se u Edinburgu. Živeći od socijalne pomoći, uz podučavanje drugih nastavila je s pisanjem. Njena knjiga, Hari Poter i Kamen mudrosti (1997.), ostavarila je izvanredan uspeh, obraćajući se istovremeno deci (ciljanoj publici) i odraslima. Živim opisma i maštovitom okosnicom priče, predstavlja avanture neočekivanog heroja Harija Potera, osamljenog siročića koji otkriva da je ustvari čarobnjak, i pravljuje se u Hogvartsovu školu čarobnjaštva i magije. Knjiga je osvojila mnoge nagrade, uključujući Britiš Buk Avard. Slede nastavci: Dvorana tajni, Zatvorenik iz Askabana, Vatreni pehar, Red feniksa, Polukrvni princ - takođe bestseleri, izdani u više od 200 zemalja i prevedeni na kojih 60 jezika. U 2001. godini su objavljeni Čudesne zveri i gde ih naći i Kvidič kroz vekove, sa prihodima namenjenim u dobrotvorne svrhe. Serija je zaista potakla entuzijazam među decom i zaslužna je za stvaranje novog zanimanja za čitanjem. Filmska verzija prvog nastavka snimljena je 2001. godine i postala jedan od najgledanijih filmova na svetu. Ostali nastavci su takođe vrlo uspešno ekranizovani. U martu 2001. godine, Roulingovoj je dodeljena titula OBE (Officer of the British Empire).
Ne znam da li ste chitali njene knjige, ali mogu vam reci da su izvanredne! Po meni ona preterano dobro pishe, i ima jako puno ideja... Zar ne? | |
|
| |
Nena Charming Breakthrough
Broj poruka : 1226 Godina : 35 Localisation : always_with_Gustav Reputation : 0 Points : 0 Datum upisa : 2007-05-16
| Subject: Re: J. K. Rowling Mon Jul 09, 2007 2:57 pm | |
| samo cu reci da sam procitala svih sest knjiga:) | |
|
| |
IlaE Charmed Calling
Broj poruka : 2855 Godina : 34 Localisation : Sremski Karlovci, Srbija Reputation : 3 Points : 520 Datum upisa : 2007-05-05
| Subject: Re: J. K. Rowling Tue Jul 17, 2007 4:03 pm | |
| Lepo! Mene zanima da li je napisala josh neshto pored Harry Potter knjiga? | |
|
| |
~*Emily*~ Charmed Calling
Broj poruka : 1248 Godina : 31 Localisation : Elite Way School,Buenos Aires,Argentina Reputation : 3 Points : 147 Datum upisa : 2007-06-20
| Subject: Re: J. K. Rowling Tue Jul 17, 2007 4:05 pm | |
| e,da...mislim da nije,mada,mozda nesto sitno... | |
|
| |
Nena Charming Breakthrough
Broj poruka : 1226 Godina : 35 Localisation : always_with_Gustav Reputation : 0 Points : 0 Datum upisa : 2007-05-16
| Subject: Re: J. K. Rowling Thu Jul 19, 2007 12:42 pm | |
| | |
|
| |
Rea
Broj poruka : 55 Godina : 31 Localisation : ispred tv-a xD Reputation : 2 Points : 77 Datum upisa : 2009-09-06
| Subject: Re: J. K. Rowling Sun Sep 06, 2009 5:20 am | |
| Ma ova zena je genije! Meni je fascinantno to sto je ona dok je pisala prvi deo vec znala za horkruxe i sve, imala je ideju za sve knjige jos na pocetku pa je samo razradjivala... I ti detalji koji na pocetku se cine kao nebitni a onda promene celu kjnigu... Kazem ja, genije. <3 Oh da, procitala sam i The Tales of Beedle the Bard i Quidditch Through the Ages, takodje fantasticne knjige! ^_^ | |
|
| |
IlaE Charmed Calling
| Subject: Re: J. K. Rowling Sun Sep 06, 2009 5:22 am | |
| Slazhem se! Stvarno jeste genijalna! Ja sam chitao samo HP, na zhalost! Prochitacu josh neshto chim nadjem! | |
|
| |
~*Emily*~ Charmed Calling
Broj poruka : 1248 Godina : 31 Localisation : Elite Way School,Buenos Aires,Argentina Reputation : 3 Points : 147 Datum upisa : 2007-06-20
| Subject: Re: J. K. Rowling Sun Sep 13, 2009 8:10 pm | |
| Ja imam Kvidic kroz Vekove, i Pripovesti barda Bidla, ali ih nisam citala. Videcu da ih procitam.
Slazem se sa svim sto je Dea rekla, zena je carica. Neverovatno kako detalj iz prve knjige mozete naci u sedmoj, na SVE je mislila. Neverovatno! I kako je zavrsila sedmu knjigu, kako se sve pokazalo... jao boze. <3 | |
|
| |
naca007
Broj poruka : 39 Reputation : 0 Points : 45 Datum upisa : 2009-09-07
| Subject: Re: J. K. Rowling Tue Sep 15, 2009 10:32 pm | |
| Pa , jako je mastovita , sto je dobro i ima smisla za stvari kao sto je HP , ali ne bih rekla da je nesto narocito dobar pisac , pre bih rekla da je amater koji je imao srece , jer ne bih nikako mogla porediti nju i Stefani Majer sa nekim poznatim starim piscima | |
|
| |
Sponsored content
| Subject: Re: J. K. Rowling | |
| |
|
| |
| J. K. Rowling | |
|